Veelgestelde vragen.
Heb je een vraag die hier nog niet beantwoord wordt? Stuur dan je vraag via email naar ons en je krijgt antwoord. En als je vraag ook nuttig zou kunnen zijn voor anderen komt hij ook op deze pagina terecht.

Vergelijking tussen jpg en png. De fractalen worden door fractalposter pixel voor pixel uitgerekend en opgeslagen als een niet-gecomprimeerd BMP bestand. Maar zo een bestand vraagt heel veel geheugen en kost dus ook meer tijd om te verzenden. JPG bestanden zijn veel kleiner, maar elke pixel telt en in JPG bestanden verlies je veel van de fijne details en worden de compressie artefacten al snel heel zichtbaar. Vaak goed genoeg voor gewone foto's, maar voor de fractalen echt niet.
Als voorbeeld zie je hier links een kleine vergelijking tussen de jpg versie van mijn initialen aan de linkerkant en de png versie van mijn initialen rechts, 6 keer zo groot als de echte pixelgrootte zoals ze in de fractal kunst staat.

Daarom verstuur ik alle fractalen als een groot PNG bestand. Dat maakt het bestand veel kleiner dan de originele bitmap, maar wel met behoud van de originele beeld kwaliteit. Dus alle pixels komen echt in de print terecht zoals ze bedoeld zijn.

Bij verschillende drukkerijen hebben we fractalen laten printen op diverse materialen en diverse DPI waarden. We zijn tot de conclusie gekomen dat 300 DPI het beste compromis is. Want als je bij 300 DPI in de fractal een donkere pixel hebt die ligt in een lichte omgeving dan is die pixel in het meeste drukwerk van 300 DPI nog net te zien van heel dichtbij. Kleiner maken heeft dan geen zin meer want die pixel vind je dan niet meer terug in het drukwerk maar maakt het bestand wel snel veel groter. Bij een lagere DPI zal in de afbeelding in toenemende mate zichtbaar worden dat die afbeelding uit individuele pixels is opgebouwd als je hem van heel dichtbij of met een loepje bekijkt.
De grootte van een fractal zoals die vermeld staat op de voorbeelden zelf zijn daarom ook bepaald door die 300DPI om te rekenen naar meters. Dus in een fractal van 1 x 2 meter zitten 23.621 x 11.810 pixels. Dit is dan een afbeelding van 278.964.010 pixels of bijna 279 Megapixels.

Als je er voor kiest om zo een kunstwerk af te laten drukken bij 10DPI, wat vrij gebruikelijk is voor grote reclameborden, dan wordt hij 900 keer zo groot in oppervlakte. Dat is dan dus 60 x 30 meter.

Initialen in het kunstwerk. Zoals bij elk origineel kunstwerk gebruikelijk is, zijn ook deze fractal kunstwerken gesigneerd. Maar omdat het in dit geval om de kleine details gaat, zijn ook die initialen lekker klein gehouden. De letters zijn slechts 10 pixels hoog en staan 10 pixels vanaf de rand van de fractal. In de voorbeelden op de site staan die initialen op dezelfde plek en in dezelfde grootte in de fractal als in de grote kunstwerken zelf. Dus als je je kunstwerk laat afdrukken in de bedoelde grootte van 300DPI, dan zijn die letters slechts 1 milimeter hoog.

De levertijd van een kunstwerk hangt af van de hoeveelheid bestellingen die er binnenkomen en de benodigde rekentijd voor het kunstwerk. Zodra de betaling ontvangen is komt de bestelling in de wachtrij en zal hij berekend gaan worden als hij aan de beurt is. Het berekenen kan soms wel tot 24 uur in beslag nemen. Het is maar een vrij simpele berekening maar die moet voor elk van de 140 miljoen pixels per m2 al snel 10,000 keer gedaan worden. Dat zijn dus 14 miljard sommetjes. Maar normaliter kun je toch binnen een dag of drie een mailtje verwachten met een link naar Wetransfer waarvandaan je je poster kunt downloaden. Doe dat dan wel binnen een week, want die link werkt niet veel langer.

Ja. Dat kan. En je kunt het heel gemakkelijk zelf doen. Als je op de hoofdpagina van fractalposter.nl bent of op een van de galerijpagina's dan kun je elke fractal die je ziet als afbeelding downloaden naar je eigen pc. Als je op zo een afbeelding staat en je klikt rechts met je muis krijg je een menu waarin als een van de items staat 'afbeelding opslaan als...' (Dit kan enigszins anders zijn, afhankelijk van welke browser je gebruikt).
Als je hem hebt opgeslagen op je pc, dan kun je hem openen met Fractalposter door op de knop 'laad' te klikken en dan die afbeelding te kiezen. Je kunt hem dan op de gebruikelijke manier bewerken. Bijvoorbeeld de maten veranderen. Of de kleuren. Noem maar op.

Hans van der Hoeven
Liesbospark 28
4813HV Breda
Nederland
info@fractalposter.nl
Koop een fractal.Klik naar begin.Ga naar de start pagina.Klik naar boven. Bestel een poster.